TESTNING & PrEP

PrEP

PrEP är en förebyggande behandling mot hiv som är väldigt effektiv. Den har funnits i Sverige i ett par år nu och har blivit lite av en game changer för många eftersom säkrare sex gällande hiv inte bara är kondom utan även PrEP. Att skriva ut att du går på PrEP kan vara en signal att du tycker sexuell hälsa är viktigt. Det kan också läsas som att du är av olika skäl öppen för att ha analsex utan kondom, och kanske är det så. Eller du kanske känner att du nästan måste gå på PrEP för att kunna konkurrera med andra som säljer sex. Det vore lättare att skriva ”Använd alltid kondom om du vill det” men nu ser inte verkligheten alltid ut så. Det är klart att du kan och ska säga vad du vill om din säkrare sex-nivå, men du inte längre får bokningar för att du kräver kondom så står du inför utmaningar. Anpassa dig till en PrEP-värld eller göra något annat.

  • För att gå på PrEP måste du vara helt säker på att du inte bär på hiv.
  • Skyddet är väldigt högt men inte 100 %.
  • Glömda tabletter = mindre effektivt skydd. Så ta dina tabletter varje dag.
  • PrEP skyddar inte mot klamydia, gonorré eller syfilis. Bara kondom minskar risken för överföring av könssjukdomar.
  • PrEP kan medföra biverkningar.
  • Uppföljningar är viktiga, kolla med läkaren om vilka du bör ta.

 

PrEP kan medföra biverkningar. Vanliga biverkningar är tex diarré men dessa är vanligtvis någon vecka efter att du har börjat. Ovanliga men allvarliga biverkningar är skador på lever och njurar. Det är därför viktigt att kolla detta var tredje månad. Får du PrEP utskrivet av vanliga vården så ingår detta. Det är svårt att få tillgång till alla uppföljande prover om du ”självmedicinerar”. Prata med din husläkare om detta och se om ni kommer fram till något bra.

PrEP är godkänt i Sverige och ligger på högkostnadsskydd, du betalar inte mer än 2 200 kronor per år för alla dina receptbelagda läkemedel. I Stockholm kan man få PrEP utskrivet på Venhälsan. Bor du i andra delar av landet så kontakta mottagningen där du testar dig för hiv. Just nu (sommaren 2020) är det kö för att få PrEP i både Skåne och Stockholm.

PrEP för dig som gillar kondom Att skriva ut att du går på PrEP kan vara en signal att du tycker sexuell hälsa är viktigt. Det kan också läsas som att du är öppen för att ha analsex utan kondom, och kanske är det så. Analsex utan kondom ökar risken för könssjukdomar, så då är det extra viktigt att testa dig regelbundet. Får du PrEP utskrivet av den vanliga vården så testar du dig var tredje måndag. Säljer du sex utan kondom regelbundet kan det vara bra att testa sig oftare än så.

 

För dig som säljer sex

Vissa som säljer sex går på PrEP men vill inte vara öppen med det eftersom de känner oro inför att man blir pressad till sex utan kondom, när ens tanke med PrEP var att ge ett extra lager av skydd mot hiv. Det är ingen hemlighet att många betalar mer för sex utan kondom, och där kan PrEP komma in som ett extra lager av skydd. För kanske vill du använda kondom eftersom det minskar risken för överföring av könssjukdomar, men ibland går inte ekonomin ihop och man säger ja till något man egentligen inte vill göra. Oavsett om du kommer vara öppen med att du använder PrEP så är det bra för dig som säljer sex att just ha ett extra lager av skydd.

Tips!

  • Det är lätt att glömma att ta sin medicin. Några tips för att man inte ska glömma:
  • Ha en påminnelse på mobilen varje dag. Antingen via alarmfunktionen eller någon medicin-app.
  • Ha tabletter i väskan eller i en burk på nyckelknippan.
  • Ha tabletterna synligt hemma, kanske bredvid tandborsten eller kaffebrygga­ren.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer
SÄLJA SEX

”Vi anses inte vuxna nog för att ge vårt samtycke”

Över en eftermiddagsfika  i centrala Stockholm var Sexperterna på plats tillsammans med sexarbetaren Disa för att prata kring hur det är att sexarbeta i Sverige utifrån lagstiftningen och även om…

Läs mer
BLOG

Sälja sex som transman

Transmän är generellt mindre synliga inom sexarbete och det finns väldigt få plattformar specifikt riktade till sexarbetande transmän. Ofta jobbar transmän från plattformar riktade till män som har sex med…

Läs mer