TESTNING & PrEP

HIVPOSITIVT SVAR?

 

Att testa positivt för hiv betyder alltså att man bär på hiv-viruset. Hur man reagerar är väldigt mycket från person till person. Vissa blir chockade medan andra inte blir så förvånade. De flesta känner ett behov av att få prata om vad det innebär att leva som hivpositiv ur flera synvinklar. Läkaren eller kuratorn som ger besked är ofta väldigt erfarna och duktiga. Ibland kan det kännas bättre att prata med någon som själv befinner sig i situationen. En väg kan vara att kontakta Sexpertena Plus på Qruiser.com, Posithiva Gruppen eller Noaks Ark.

Att få hiv är inte en dödsdom som det var på 1980-talet. Idag finns en rad så kallade bromsmediciner som är väldigt effektiva och gör att hiv blir en kronisk infektion. Hiv-viruset försvinner inte av medicineringen men hålls nere på låga nivåer.

Att leva med hiv innebär vissa begränsningar och regler som man som hivnegativ inte behöver bry sig om. Vi har nedan sammanfattat några av dem.

Som hivpositiv har man en så kallad informationsplikt – du måste alltså informera dina sexpartners om att du bär på hiv om ni har sex analt, oralt eller vaginalt. Det gäller även om ni använder kondom.

• Du måste även informera läkare och medicinsk personal som kan komma i kontakt med ditt blod, till exempel i samband med en operation.

• Du får inte ha anal-, vaginal- eller oralsex utan kondom. Men med kondom går det alldeles utmärkt! Det finns massor av skön sex du kan ha utan att hiv överförs.

• Du får inte ge blod eller plasma och inte heller donera organ eller sperma.

• Du får inte dela eller låna ut sprutor eller nålar som används vid injicering av till exempel heroin.

• Du får inte ha sex mot ersättning.

• Du måste gå på återbesök hos din läkare så att du får koll på dina virusnivåer och hälsa i allmänhet. Det är en möjlighet att faktiskt hålla sig frisk i övrigt också.

Att bli hivpositiv är ingen dans på rosor och många tar det hårt och kan behöva stöd för att få ordning på tillvaron, relationer, sexliv och annat. För andra går det lättare och livet återvänder ganska snart till det vanliga. Eftersom det här är en sajt om sex så vi kommer inte gå djupare in på hur det är att leva som hivpositiv. Men vad vi kan säga är att för många så påverkas ofta sexlivet av att man blir hivpositiv. Man kanske får ändra lite på hur man har sex men man kan inte säga det för sällan, det går att ha sex även om som hivpositiv. Det kanske låter som en självklarhet men det är värt att understryka. Kondomen är dessutom ett utmärkt sätt för personer att ha sex där alla inte är hivpositiva eller hivnegativa.

Partnersspårning

Visar det sig att du bär på en hiv kommer du att få frågan om vem eller vilka du haft sex med på sista tiden. Det kallas ”partnerspårning”. För dig som säljer sex hamnar så klart i en knivig situation. Du har kravet på dig att uppge dina partners, samtidigt som de som köpt sex har begått en olaglig handling och säkert ogärna hängs ut. Du kan uppge att personerna du haft sex med var ”vanliga” sexpartners och du kan begära att få ringa upp dem själv och berätta. Har du du frågor om det här kan du kontakta info@rosealliance.se.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer