SÄLJA SEX

KONDOM

 

Att använda kondom är ett effektivt sätt att minska risken för överföring av hiv och många andra könssjukdomar. Kondomer finns i olika storlekar, passformer, smaker och material.

 • Ta med egna kondomer, även om det är köparen som ska använda dom.
 • Ta med flera storlekar.
 • Ta med plastkondom / latexfri, särskilt bra vid latexallergi och för transkillar som tar testo och lokalbehandlar med östrogen-gel.
 • Använd alltid vatten- eller silikonbaserat glidmedel Fett och lotions gör att kondomen kan spricka.
 • Beställ gratis och enkelt här.

Kondomer är inte bara för penisar utan passar även på många leksaker. Kom ihåg att byta kondom om ni är flera som använder samma penis eller dildo eftersom könssjukdomar och hiv kan överföras mellan bottoms genom leksaker.

Gör så här: När du ska rulla på kondomen så håll toppen mellan fingrarna och tryck ut luften så att ingen luft hamnar innanför kondomen. Dra tillbaka förhuden, om du eller personen du har sex med har någon. Rulla ut kondomen över hela penisen, om kondomen är längre än penis gör det inget om kondomen veckar sig lite. Prova att rulla på en kondom själv några gånger så går det lättare när det väl gäller.

För att göra analsex bekvämare är glidmedel ett måste. Men det kan även användas vid andra typer av sex och silikonglid fungerar utmärkt som massageolja. Tänk på att bara använda vatten- eller silikonbaserat glid tillsammans med kondom.

Penis omkrets… Kondomens bredd

 • -6 cm 45 mm (eller så kan du använda en femidom.)
 • 7-9 cm 47 mm
 • 9-11 cm 49 mm
 • 11-12 cm 53 mm
 • 12-13 cm 57 mm
 • 13-15 cm 60 mm
 • 15-17 cm 64 mm
 • 17-18 cm 69 mm

Här kommer en lista över kondomer och hur stora de är.

 • KUNG Tight 45 mm
 • My Size 47 mm
 • My Size 49 mm
 • Pasante Trim 49 mm
 • RFSU Tight 49 mm
 • RFSU Profil 53 mm
 • Pasante Regular 54 mm
 • KUNG Original 54 mm
 • Pasante Large 55 mm
 • RFSU Grande 55 mm
 • Durex Fetherlite Elite 56 mm
 • Durex King Size 56 mm
 • My Size 57 mm
 • RFSU Naked (inte latex / non-latex) 58 mm
 • Pasante Sensiva (inte latex / non-latex) 58 mm
 • KUNG Loose 60 mm
 • My Size 60 mm
 • Pasante King Size 60 mm
 • My Size 64 mm
 • My Size 69 mm

Det tekniska

Kondomen tillverkas oftast i gummi (latex). Det finns också kondomer gjorda av olika plastmaterial, till exempel polyuretan som är ett bra alternativ för dig som inte tål latex. Plastkondomer leder dessutom värme bättre vilket kan öka känslan men de är också lite dyrare.

Kondomen är mycket tunn, oftast inte tjockare än några hundradelars millimeter. Samtidigt är kondomen mycket töjbar. Alla kondomer som säljs i Sverige ska vara CE-märkta, vilket innebär att de följer Europastandard med krav på bland annat slitstarkhet och hållfasthet.

Kondomer håller i ca fem år om de är förpackade lufttätt och förvaras i rumstemperatur. Kondomens hållbarhet förkortas om den förvaras varmt eller utsätts för slitage under förvaring, till exempel i plånboken. Förvarar du kondomer i plånboken så byt ut dem varje månad eller om skyddsomslaget är skadat.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer