SÄLJA SEX

SEXET

 

Allmänt

Precis som att sex är många olika saker för olika personer så är också att sälja sex olika för olika människor. Vissa gör det för att de gillar det eller för att det är det minst dåliga alternativet. Andra gör det av strikt ekonomiska skäl. Allt från för att ha ett boende eller hjälpa familjen ekonomiskt till att finansiera en resa eller ett par sneakers.

Det finns också personer som säljer sex till följd av psykisk ohälsa så det kan bli en typ av självskadebeteende. Oavsett varför kan det vara bra med tips på hur man kan förhålla sig till sexet som man säljer. Tipsen kommer från personer som har erfarenhet av att sälja sex.

För att beställa gratis kondomer och glidmedel från oss klicka här

Stöd

Varför säljer du sex? För att du måste? För att du gillar det? För att du känner bekräftelse? Som en del av ett självskadebeteende? Oavsett om du säljer sex nu eller planerar att sälja sex så kan det vara bra att tänka ”varför då?”. Ibland kan man behöva få hjälp med att sortera tankarna lite. Kontakta oss gärna, det är gratis och helt anonymt (Klicka här).

Du kan komma på besök hos oss, men det går också bra med ett digitalt möte eller ett telefonsamtal. Vill du att vi hör av oss till dig så kan du maila: mottagning@rfslstockholm.se

Du kan även vända dig till Mika Stockholm som är en del av Socialtjänsten, till exempel om du har blivit tvingad till att sälja sex, eller använder sex som självskadebeteende.

Analsex

Om det är du som blir påsatt finns det sätt att göra analsexet lite mer bekvämt, även om man inte är upphetsad. Grunden är så klart att ringmuskeln slappnar av, den yttre ringmuskeln är viljestyrd medan den inre inte är det. Den inre slappnar av vid ett lättare tryck under cirka femton sekunder. Vissa tycker att det är lättare om man först ”mjukar upp” med glidmedel, men ibland är mötena snabba och köparen allt annat än inkännande. Då kan det vara bra att vara förberedd genom att värma upp lite innan, tex med fingrar eller en dildo. Det utesluter så klart inte att du kan kommunicera med köparen så det inte gör ont!

Vissa ställningar ger dig mer kontroll över situationen vilket kan vara bra, särskilt om det är en ny köpare eller om penisen är stor. En ställning som ger lite bättre kontroll är att ”rida” kunden. Penisens form påverkar också vilka ställningar som känns bekväma, du får hitta ett sätt som passar dig.

Det är du som bestämmer tempo, även om någon har betalt för sexet. Känner du att du vill avbryta under sexet så gör det, det har du alltid rätt att göra. Lämna tillbaka pengarna och gå därifrån.

Om det är så att du ska doucha innan en köpare så gör det med eget verktyg. Använd inget som man kopplar till en vattenledning, och dela in med andra. Ofta räcker det med att göra det innan ni ses, men är du orolig kan du ta med en ”bulb” och göra det hos köparen. Vissa använder receptfria läkemedel mot förstoppning. Trixet att ”inte äta något innan” är inte bra eftersom hunger gör dig trött och ofokuserad.

Du har alltid rätt att kräva kondom. Oavsett vad köparen säger. Ett tips kan vara att ha som regel för sig själv att alltid använda kondom, så slipper man oroa sig i efterhand och få ångest. Det kan hända att personen som köper sex är villig att betala mer för sex utan kondom. Om du är tydligt med att det är kondom som gäller tidigt i kontakten minskar du risken för att personen som köper sex ska försöka förhandla om när ni ses. Sätt upp egna gränser och håll dessa, många upplever det som superviktigt och ett sätt att faktiskt må bättre eftersom det blir på dina villkor. Att ha sex bakifrån innebär att det kan vara svårt att se och märka om kondomen är på under hela samlaget. Det händer att köparen först rullar på kondomen och tar sen av den under sexet, så försök hålla koll på vad som händer och kontrollera då och då att kondomen är på fortfarande.

Säkrare sex utifrån hiv innebär inte bara kondom utan det kan också handla om PrEP och att hivpositiva med god behandling inte kan föra viruset vidare.

Läs mer om PrEP

Läs mer om att leva med hiv och smittfri hiv

Du är värd att skyddas!

Oralsex

Ska du suga av en person är det bra att välja en ställning där du har kontroll över situationen, där det är du som väljer tempo och hur djupt du ska ta kuken eller dildon. Om det är så att du väljer att suga av personen utan kondom är det bra att välja en position där du lätt kan undvika att få sperman i munnen. Kontrollen du vinner innebär också en bättre rörelsefrihet, om du behöver ta dig ur situationen snabbt.

Att suga av någon utan kondom innebär en mycket liten risk för överföring av hiv. Risken ökar om den som suger tar sperma i munnen och man har dålig tandhälsa.

Det finns en risk för överföring av könssjukdomar vid alla sexuella praktiker som har med så kallade slemhinnor att göra. Ollon, svalg, anal, vagina/erhållen vagina. Så glöm inte att testa dig för könssjukdomar regelbundet även om du inte har penetrerade sex.

Vaginalsex

Det här stycket handlar om vaginalsex och det inkluderar skapade vaginor/ neo-vaginor eller front holes.

Vissa ställningar ger dig mer kontroll över situationen vilket kan vara bra, särskilt om det är en ny köpare eller om penisen är stor. En ställning som ger lite bättre kontroll är att “rida” köparen. Penisens form och vaginans djup påverkar också vilka ställningar som känns bekväma. Har du en erhållen vagina och precis börjat stavträna så bör du ha andra former av sex.

Det är du som bestämmer tempot, även om någon har betalat för sexet. Känner du att du vill avbryta under sexet så gör det, det har du alltid rätt att göra. Lämna tillbaka pengarna och gå därifrån.

Att ha sex vaginalt men bakifrån innebär att det kan vara svårt att se och märka om kondomen är på under hela samlaget. Det händer att köparen först rullar på kondomen och tar sen av den under sexet. Så försök hålla koll på vad som händer och kontrollera då och då att kondomen fortfarande är på.

Sälja sex vid mens? Vissa köpare gillar det, andra inte. Mensen är hyfsat regelbunden för många och därmed kan man förhoppningsvis planera sin månad utifrån det.

Läs mer om kondomer och glidmedel

Slicka

Det finns inga fall av hiv-överföring av att man blivit slickad. Det finns ytterst få fall av hiv-överföring genom att slicka (mun till vagina) och då har det vanligtvis funnits mensblod med i bilden. Det finns en risk för överföring av könsjukdomar när man slickar fitta. Ibland pratar man om slicklappar. En slicklapp är en latexduk där det är tänkt den ska förhindra överföring av infektioner. Slicklappar är svåra att använda korrekt. så vi rekommenderar istället regelbunden testning som en del av din sexualhälsa.

Rimming

Med rimming menar vi att slicka eller att bli slickad i rumpan. Se till att själv vara nyduschad och du kan kräva att köparen är det också. Annars får du be personen att ta en dusch innan ni fortsätter. Är det något som du verkligen inte vill göra, kommunicera det. Eller försök fejka det med ansiktet nära, mycket spott och mjuka fingrar.

Rimming innebär ingen risk för överföring av hiv. Det finns dock andra infektioner som kan överföras den vägen till exempel gonorré, herpes och hepatiter. Hivpositiva personer är mer känsliga för en hepatit C-infektion.

Dildos & Leksaker

En del köpare gillar att leka med leksaker. Det bästa är att du tar med dig leksakerna, på så sätt kan du kontrollera att de är rena och i rätt storlek. Rätt storlek är viktigt för om de på något sätt ska användas på dig, en för stor dildo kan göra ont. Använd alltid vattenbaserat glidmedel, det funkar bra på de flesta sorters sexleksaker.

Olika material ger olika känsla, vad är bekvämast för dig? Silikonleksaker är lite dyrare men är oftast giftfria. Använd aldrig silikonbaserat glidmedel på silikonleksaker, då det kan förstöra ytan och bakterier kan sätta sig där.

Ska man använda samma leksaker på flera personer är det viktigt att noga göra rent dem mellan att de används av olika personer, eller dra på en kondom. Kom ihåg att byta kondom mellan olika bottoms eftersom hiv eller en könssjukom kan spridas genom leksaker.

Tvätta dina leksaker med ljummet vatten och kanske lite tvål. Är de av läder så torka med fuktig trasa och fetta in vid behov så håller de längre. Silikonleksaker kan du köra i diskmaskinen. Kom ihåg att inte låta två silikonleksaker ligga mot varandra, då de typ smälter efter en tid.

Tuffare tag

Om det är någon som vill köpa lite hårdare sex inom ramen för bdsm- eller fetischscenen är det oftast något som kunden lyfter innan ni träffas och då får du ta ställning till om det känns ok eller inte. Känner du dig tveksam så tacka nej, magkänslan är ofta att lita på!

Att sälja lite hårdare bdsm-sex som bottom/undergiven medför högre risker, framför allt om du säljer till någon du inte träffat förut. Försök lära känna köparen lite, känn in stämningen innan du går in i en sådan lek. Oavsett om det är bdsm för pengar eller inte så bygger det på förtroende och trygghet.

Sätt upp tydlig gränser vad som är ok och vad som inte är ok. Det är alltid viktigt när du säljer sex men extra viktigt i BDSM-sammanhang. Sätt upp ramarna för detta för dig själv innan du ens kommunicerar med en köpare och försök hålla dessa gränser även när du kommunicerar. Och även om köparen erbjuder mer pengar för att göra mer än vad du hade tänkt. Gör en lista för dig själv och kommunicera den till köparen.

  • Vad för kink kan du tänka dig? (Role play, bondage, blod, smisk, wet, scat och så vidare)
  • Vilken roll i detta kan du tänka dig? (Dominant, undergiven)
  • Hur hårdhänt ska det vara?

Det är alltid viktigt att ha stoppord eftersom ibland är det själva poängen att man ska säga ”Nej” eller ”att inte vilja” som en del av rollspelet. Två etablerade ord är:

RÖD – Det betyder avbryt direkt. Spelar ingen roll om det finns pengar involverade eller inte.

GUL – Det betyder hit, men inte längre. Din eller köparens gräns är nådd.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer