SÄLJA SEX

OM NÅGOT GÅR FEL

 

Ibland går inte saker som man har tänkt sig. Det kan handla om att ens gränser inte respekterats och det har lämnat en obehaglig känsla i kroppen. Det kan också vara en misshandel eller ett sexuellt övergrepp.

Läs mer om stöd längst ned.

Misshandel

Att oväntat få en örfil eller att bli misshandlad är aldrig ok. Att åka på stryk får olika konsekvenser för olika människor. För vissa är det en obehaglig upplevelse och stannar vid det. För andra får det större konsekvenser, fysiskt och/eller psykiskt och kan bli en negativ spiral. Det är viktigt att få prata om det som hänt, med en vän, partner eller med någon professionell.

Det första du bör göra är att besöka en akutmottagning för vård, även om det ”bara” är ett blåmärke.

Många som säljer sex har ett komplext förhållande till polisen. Vissa tycker att polisen är på deras sida. Andra upplever raka motsatsen och känner oro inför att polisen kanske sätter span på dig för att komma åt köparna. Att ha med sig en kompis är alltid en bra idé, oavsett om du ska till läkare eller polis. Skönt med någon som hjälper till.

En viktig del av att vara en del av ett community är att försöka skydda varandra. Ett sätt som används ibland är att varna varandra för våldsamma personer på slutna forum.

Våldtäkt

En våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp kan se ut på många olika sätt och personen som utför övergreppet kan vara en kund eller någon du dejtar. Det spelar ingen roll hur du är klädd eller om du har druckit alkohol eller tagit droger, det är aldrig ditt fel! Att du säljer sex betyder inte att någon har rätt att tvinga dig till något.

Sexuella övergrepp är särskilt vanliga i en chemsex-situation som inkluderar GHB/GBL och/eller metamfetamin.

Akutmottagningen för Våldtagna som ligger på Södersjukhuset tar emot oavsett kön om övergreppet skett senaste 30 dagarna. Information om mottagningen hittar du på sodersjukhuset.se. På akutmottagningen för våldtagna finns bra transkompetens!

Akutmottagningar specifikt för personer som varit med om ett övergrepp finns inte i andra landsting, då får man ta sig till den vanliga akutmottagningen, även om kompetensen inte alltid är superbra.

Glöm inte att du alltid kan anmäla ett övergrepp i efterhand men det kan försvåra polisutredningen. På akuten erbjuds man undersökning, den är frivillig men rekommenderas för hälsans skull och för att kunna dokumentera bevis.

Om man är hivnegativ eller osäker på sin hivstatus kan en PEP-behandling vara en bra idé. Det är en bra men stark behandling som gör att risken att hiv överförs minskar avsevärt. Ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre är det, men det måste ske inom 36 timmar. Det kan även vara bra att göra ett test för hiv och könssjukdomar. Du behöver inte vänta tre månader för ett hivtest.

Många känner att de vill duscha efter ett övergrepp men en dusch kan göra det svårare att hitta bevis som kan hjälpa till att fälla personen som begått övergreppet. Ta med dig kläderna du hade på dig. Det kan finnas spår på dem, spår som du kanske inte själv ser.

Det är aldrig för sent att söka hjälp om du behöver prata med någon om ett övergrepp. Det är aldrig ditt fel att du blivit utsatt för ett övergrepp eller blivit våldtagen.

Stöd

Har du tankar kring detta och vill få hjälp, kontakta mottagning@rfslstockholm.se så kan du få gratis stödsamtal.

Adresser

Södersjukhuset, Södermalm, Sjukhusbacken 10.

Akutmottagning för Våldtagna, våning 2, hiss B eller G

Telefon: 08-616 46 70.

För adresser utanför Stockholm kan du använda 1177.se.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer