SÄLJA SEX

”Vi anses inte vuxna nog för att ge vårt samtycke”

Över en eftermiddagsfika i centrala Stockholm var Sexperterna på plats tillsammans med sexarbetaren Disa för att prata kring hur det är att sexarbeta i Sverige utifrån lagstiftningen och även om den nya propositionen (prop 2021/22:231) som förespråkar hårdare straff vid köp av sexuella tjänster. Disa är medlem i Red Umbrella Sweden vilket är en organisation som jobbar för sexarbetares rättigheter, säkerhet och självbestämmande sedan 2020 och från förra året sitter hon även i styrelsen.

 

Hur länge har du jobbat som sexarbetare?
Ja det är ett antal år. Sedan millennieskiftet ungefär men har jag haft längre uppehåll från och till sedan dess. På den tiden tänkte jag nog inte om det på det sättet eftersom jag hamnade i en situation där jag förväntades att ställa upp i utbyte med sex mot husrum och droger. Jag tänkte då inte på det som sex mot ersättning men nu när jag har en mer ansvarsfull approach till det hela så ser jag att det var på det sättet, även om jag inte riktigt hade valt det på den tiden på samma sätt som jag tycker att jag har gjort nu. Från min del har det varit utifrån en ekonomisk press… men ibland kan det se olika ut och jag tycker det är okej. Det är klart att det har sina sidor som alla jobb.

 

Jobbar du själv eller jobbar du även med andra sexarbetare?
Sexköpsslagen och kopplerilagen tvingar oss att jobba själva. För sammarbetar du två stycken blir det genast en bordell. Någon kommer att bli åtalad för koppleri när polisen till exempel gör en falsk bokning. Det är så de jobbar: de gör falskbokningar, utger sig för att vara en kund och kommer hem till dig. Är ni två stycken så kanske lägenhetsinnehavaren blir åtalad för koppleri.

 

Så om man är två eller flera så kan det räknas som koppleri?
Ett exempel delades på våra sociala kanaler Jag känner inte den tjejen själv men det var någon från Bulgarien som var här och jobbade som var på väg i en bil till ett outcall tillsammans med andra tjejer. De blev stoppade av polisen. Polisen hittade en konversation i hennes telefon om att jobba två stycken. Därför riskerar hon nu fängelse och åtal för koppleri.

 

Kan du berätta mer om hur lagstiftningen påverkar dig personligen?
Det finns medlemmar som har mycket intressantare saker att berätta om än jag. Jag har sluppit den här typen av påhälsningar där polisen gör razzior, bokar in sig och låtsas vara en kund. Det jag själv har erfarit är att i en utsatt situation  inte  ringa polisen.
Självklart väljer jag att inte kontakta dem för jag vill inte att de ska veta att jag finns.

Så jag hade en man hemma som jag hade träffat flera gånger. Jag visste att han var alkoholist, jag visste att han…uhm…var svår, men jag behövde pengar då. Vid denna tidpunkt så var han kvar i min lägenhet och han drack ren sprit. När han hade tömt vodkaflaskan så kastade han den på mig för att jag bad honom att gå och han var ju i min lägenhet i 7 timmar eller så. Jag försökte få honom att gå och då blev han hotfull och… ”ska sätta kniven i dig” säger han och såna saker. Sen när man då lugnar ner sig och så blir han lugn och sitter och snackar sin skit där i soffan.

Men jag smsade med min flickvän under tiden och hon var beredd att ringa polisen om det verkligen hade behövts. Men man känner inte att man har tillgång till rättssystemet för att rättssystemet vill inte se på oss som något annat än hjälplösa offer som ska räddas ifrån det här. Jag har inte råd att bli räddad ifrån det här. Visst jag har ett “vaniljobb” också men jag är skyldig kronofogden pengar och är helt beroende av de här pengarna för att gå runt.

 

Eftersom du upplever att du inte kan söka dig till rättssystemet för skydd, var söker du det istället?
Alltså det blir ju hos varandra såklart, i och med att det är en sån otroligt stark gemenskap. Jag känner att sedan jag gick med Red Umbrella att jag har lärt mig så otroligt mycket. Jag har mött så otroligt mycket kärlek och stöd. Vi har ju typ 120 medlemmar eller nånting sånt och vi växer. Det är ju både ciskvinnor och transkvinnor, ickebinära och manliga sexarbetare. De flesta identifierar sig som queer på något sätt.
På ett sätt kan man kan säga att det är queer att jobba med det här. Det är utvecklande. Jag vill absolut inte förringa riskerna med sexarbete men jag känner att jag lär mig saker om gränssättningar och lär mig saker om mig själv. 

 

Skulle du säga att det finns nackdelar och fördelar med sexköpslagen kring hur den ser ut idag?
Den så kallade nordiska modellen, eller den svenska modellen bygger på att man kriminaliserar kunden för att strypa efterfrågan. Men det får väldigt skadliga effekter därför att det tvingar oss under jorden. Även om det jag gör inte är olagligt på pappret så finns det olika sätt på vilka samhället kan använda sexköpslagen, kopplerilagen och även utlänningslagen i de fall som man är migrantarbetare för att göra livet väldigt surt för oss.

Det finns exempel bara från förra året där sexarbetare har blivit vräkta från sina lägenheter. När polisen meddelar din hyresvärd vad du jobbar med så blir hyresvärden (enligt lagen) som min “hallick” så att då måste de säga upp mig, de har inget annat val. Det finns också exempel från förra året på hur sexarbetares livspartners har blivit åtalade för koppleri. Jag känner till två såna fall från förra året, inget av de har ännu lett någonstans. Det är möjligt att det inte kommer göra heller men det är väldigt jobbigt att vara med om såna saker.

Det finns många som frivilligt reser hit från andra länder för att jobba med sexarbete – och att det är något annat än trafficking eller människohandel men lagen gör inte någon skillnad. I de fall någon organiserat resan kan den personen dömas för människohandel och koppleri även om den personen själv är sexarbetare. Oavsett om alla inblandade är med på noterna. Dessutom är statens ”hjälp” till migranter som upptäcks i razzior ofta att helt enkelt deportera dem med stöd av utlänningslagen, eftersom sexarbete inte ses som hederlig försörjning. Även vissa internationella anti-traffickingorganisationer rekommenderar avkriminalisering.

Polisen, och socialen om de är inblandade, kan välja att inte meddela hyresvärden eller liknande – men de kan också använda det som påtryckning för att få dig att sluta jobba. Om man inte har något val måste man behöva röra sig mot osäkrare platser, träffa kunder utomhus eller hemma hos dem. Så lagen har inga positiva effekter alls. Det gör vårt jobb osäkrare helt enkelt.

Så som narrativet i media manglas ut så är det att varje kund är en förövare och varje sexarbetare är ett offer. Ändå rent såsom lagen är skriven är det inte mot oss som det här brottet begås, det begås mot staten. Säg att de skulle göra en razzia hemma hos mig när jag har en kund där, då är jag ett vittne till ett brott, jag är inte utsatt för brottet utan det är staten som är utsatt för det här brottet. 

Jag vet inte om det kommer ändras nu om påföljden höjs till fängelse. Det ligger inte i förslaget att göra sexarbetare till målsägande då.

 

Om den nya propositionen skulle gå igenom vad tror du det skulle innebära för dig och andra sexarbetare du känner?
Det skulle göra det ännu svårare att be kunder att vara transparenta med sin identitet. Redan nu måste man gå med på att de vill vara anonyma det kan vara väldigt svårt att ‘screena’ vem det är man ska träffa. Det skulle också kunna innebära att de bra kunderna som är schyssta och som man vill träffa drar öronen åt sig och inte vill boka sexarbetare för att inte ta den risken. Det skulle också innebära att polisen får större befogenheter om fängelse blir obligatoriskt i straffskalan. Det här är bara spekulationer men jag tror att de skulle få större befogenheter att göra razzior om de misstänker någonting, eller att när de väl är i ens lägenhet tar grejer som bevis t.ex. ens telefon.

Om man då inte går med på att avslöja sina kunder kan de också fabricera anklagelser. Det hände en av våra medlemmar som står åtalad för penningtvätt för att hon inte ville samarbeta kring sina kunder. Det är den ekonomiska biten också, det är svårt att redovisa sin inkomst även när man vill det. Det löser ju folk på olika sätt då. Men jag ser bara att det här är ytterligare ett steg bakåt.

Sen är det ju bara ett steg också… varför skulle dem stanna där? Det talas redan om “onlinebordeller”, vilket de kallar OnlyFans sajter till exempel. De vill ju förbjuda sånt också. De vill ju förbjuda onlinearbete också så varför skulle de stanna vid det här liksom. Jag ser bara att det är ett steg i fel riktning.

Propositionen verkar främst handla om skarpare straff för ofredande och våldtäkt mot barn. Där finns alltså med stycket som föreslår att minimistraffet för köp av sexuella tjänster ska höjas till fängelse? Varför tror du det stycket har tagits med i denna proposition? 

Ja, man kan ju fundera över det. Om man ska tolka våra lagstiftare välvilligt så tror de verkligen att det här  är  effektivt mot trafficking men även internationella anti-trafficking organisationer ställer sig bakom avkriminalisering.

Övriga lagförslagen i propositionen tycker vi är bra, att skärpa straffet för övergrepp mot barn och övergrepp mot vuxna. Jag kommer inte alls ihåg vad mer de föreslog men vi ser ju inte att detta kommer att hjälpa oss på ett enda sätt utan snarare tvärtom – det kommer att göra en utsatt situation ännu mer utsatt.

Vad skulle en avkriminalisering av sexarbete leda till? Skulle det påverka andra aspekter, t.ex. trafficking?
De får sluta vara så lata…  eller helt enkelt varför inte bara prata med oss? Det är ingen som har pratat med oss överhuvudtaget och frågat det vi behöver.

Inför den här propositionen som är ute på remiss så hade RFSL blivit tillfrågad om att vara remissinstans, där ni sedan skickade bollen vidare till oss. Vi gjorde ett statement men vi blev inte direkt tillfrågade att vara remissinstanser. Det finns ju inget intresse att prata med oss eller lyssna på oss överhuvudtaget.

Det finns ju något som kallas samtycke, det är ett hyfsat känt begrepp, men vi anses ju inte vuxna nog för att ge vårt samtycke. Man kan ju vilja ha sex av många olika anledningar, att få betalt kan vara en anledning. Men så fort en transaktion har ägt rum så upphör samtycke mirakulöst nog att existera på något sätt. Hur kan det vara så? Hur kan de infantilisera sexarbetare på det sättet och frånta oss rätten att själva välja vem vi vill ge oss till?

Du frågade ju om avkriminalisering och vad det skulle leda till. Det kanske skulle frigöra resurser för polisen att jobba med riktiga sexualbrott istället för att hålla på och trakassera oss, vilket är det de gör. Det är klart att de löser riktiga brott också.
Jag vet också att de springer runt på Blue vision till exempel. Vad gör de där? De har varit där flera gånger i vintras och letar nog bara efter anledningar eller någon skandal. Där jobbar de enligt ordningslagen och tar drogtester på folk. De följde efter ett par hem för att kontrollera att de verkligen var ett par och inte kund och (suck) …hora.
Detta är strukturellt skulle jag säga och bygger på en sexualfientligt moralistisk idé som vill begränsa människors valmöjligheter.

 

Uppdatering: Propositionen som diskuterades i artikeln fick genomslag under riksdagsomröstningen den 22 juni 2022. Detta innebär att minimistraffet för sexköp kommer höjas från dagsböter till fängelse. Lagförslaget kommer att träda i kraft från och med 3 augusti 2022.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer