TESTNING & PrEP

HUR GÅR DET TILL?

 

Du funderar kanske på hur det går till när man testar sig. Svaret är att det här med att testa sig för sexuellt överförbara infektioner går snabbt och det är enkelt. Hur själva testet går till beror på vad du testar dig för och hur du haft sex. Oavsett tar testet sällan längre än en kvart. Du har rätt till att testa dig gratis och få kostnadsfri behandling för de sexuellt överförbara infektioner som omfattas av smittskyddslagen. Detta gäller klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit.

Könssjukdomar överförs genom slemhinnor, som finns bland annat i urinröret, under ollonets kant, på insidan av eventuell förhud, i analen och svalget (i halsen). Det är viktigt att du talar om var du behöver bli testad (däremot behöver du så klart inte berätta hur du haft sex om du inte vill!).

För att få veta om man har gonorré eller klamydia i halsen så kommer personen som testar dig att skrapa lätt med två små bomullspinnar i bakdelen av munnen.

Att testa om du har klamydia eller gonorré i penis eller vaginan är det enkelt, du kissar oftast bara i en plastkopp! Inte för att de andra testen är så svåra men ändå. Undvik att kissa strax innan testningen bara! Olika mottagningar ger lite olika besked, vissa mottagningar säger att du inte ska kissa två timmar innan, andra säger 30 minuter. Ring din mottagning och fråga vad som gäller just där. För att testa om du har gonorré eller klamydia i baken använder man en bomullspinne som rullas mot insidan av analen.

Glöm inte att be om att bli undersökt för kondylom, alltså könsvårtor. Har man dem i eller runt analöppningen kan det ibland vara lite svårt att se dem, läkaren kommer då att använda en smal plast-tub, ett så kallad proktoskåp.

När du testar dig för hiv, syfilis eller hepatiter får man lämna ett litet blodprov. När provtagningen är över skickas proverna för analys och du får oftast provsvar inom 7-10 dagar. Hur du får testresultaten kan du komma överens om med mottagningen, men de flesta vill att du får resultaten personligen vid ett besök.

När det gäller hiv kan du även få ett test med svar inom 30 minuter, ett så kallat ”snabbtest”. Tänk dock på att det kan ta upp till tre månader innan hiv syns också i ett test med snabbt resultatsvar. Det är alltså bara väntetiden mellan provtagning och resultat som snabbas upp, dvs. du slipper vänta en vecka på svar. Tänk på att det kan ta upp till tre månader från att hiv överförs till dess att det syns i ett blodprov.

Komihåg-lista

  1. Se till att bli testad för klamydia och gonorré.
  2. Det är bra att kolla rumpa, kön och hals oavsett om du sätter på eller blir påsatt. Eller, faktiskt oavsett om du har penetrerande sex eller inte.
  3. Testa dig för hepatit c, syfilis och hiv. Om du inte testat positivt för hiv förut så klart. Men ett syfilistest är bra för alla att ta! Snabbtest för syfilis rekommenderas inte för dig som haft syfilis och blivit behandlad för det.
  4. Kolla så att du är vaccinerad för hepatit B. Vaccinet är gratis för killar som har sex med killar, vilket är hur bra som helst!

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer
SÄLJA SEX

”Vi anses inte vuxna nog för att ge vårt samtycke”

Över en eftermiddagsfika  i centrala Stockholm var Sexperterna på plats tillsammans med sexarbetaren Disa för att prata kring hur det är att sexarbeta i Sverige utifrån lagstiftningen och även om…

Läs mer
BLOG

Sälja sex som transman

Transmän är generellt mindre synliga inom sexarbete och det finns väldigt få plattformar specifikt riktade till sexarbetande transmän. Ofta jobbar transmän från plattformar riktade till män som har sex med…

Läs mer