STÖD & INFO

ÖVERGREPP

 

En våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp kan se ut på många olika sätt och personen som utför övergreppet kan vara en kund eller någon du dejtar. Det spelar ingen roll hur du är klädd eller om du har druckit alkohol eller tagit droger, det är aldrig ditt fel! Att du säljer sex betyder inte att någon har rätt att tvinga dig till något.

Akutmottagningen för Våldtagna  som ligger på Södersjukhuset tar emot oavsett kön om övergreppet skett senaste 30 dagarna. Information om mottagningen hittar du här. Akutmottagningar specifikt för personer som varit med om ett övergrepp finns inte i andra landsting, då får man ta sig till den vanliga akutmottagningen, även om kompetensen inte alltid är superbra.

Glöm inte att du alltid kan anmäla ett övergrepp i efterhand men det kan försvåra polisutredningen. På akuten erbjuds man undersökning, den är frivillig men rekommenderas för hälsans skull och för att kunna dokumentera bevis.

Om man är hivnegativ eller osäker på sin hivstatus kan en PEP-behandling vara en bra idé. Det är en bra men stark behandling som gör att risken att hiv över- förs minskar avsevärt. Ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre är det, men det måste ske inom 36 timmar. Det kan även vara bra att göra ett test för sexuellt överförbara infektioner och efter tre månader kan man ta ett hivtest. Känner du oro kan du ta ett test efter några veckor. Prata med din läkare om det.

Många känner att de vill duscha efter ett övergrepp men en dusch kan göra det svårare att hitta bevis som kan hjälpa till att fälla personen som begått övergreppet. Ta med dig kläderna du hade på dig. Det kan finnas spår på dem, spår som du kanske inte ser.

Det är aldrig för sent att söka hjälp om du behöver prata med någon om ett övergrepp. Det är aldrig ditt fel att du blivit utsatt för ett övergrepp eller blivit våldtagen.

Adresser

Södersjukhuset, Södermalm, Sjukhusbacken 10.

Akutmottagning för Våldtagna, våning 2, hiss B eller G

Telefon: 08-616 46 70.

För adresser utanför Stockholm kan du använda 1177.se.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer