STÖD & INFO

ÖVERGREPP

 

En våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp kan se ut på många olika sätt och personen som utför övergreppet kan vara en kund eller någon du dejtar. Det spelar ingen roll hur du är klädd eller om du har druckit alkohol eller tagit droger, det är aldrig ditt fel! Att du säljer sex betyder inte att någon har rätt att tvinga dig till något.

Akutmottagningen för Våldtagna  som ligger på Södersjukhuset tar emot oavsett kön om övergreppet skett senaste 30 dagarna. Information om mottagningen hittar du här. Akutmottagningar specifikt för personer som varit med om ett övergrepp finns inte i andra landsting, då får man ta sig till den vanliga akutmottagningen, även om kompetensen inte alltid är superbra.

Glöm inte att du alltid kan anmäla ett övergrepp i efterhand men det kan försvåra polisutredningen. På akuten erbjuds man undersökning, den är frivillig men rekommenderas för hälsans skull och för att kunna dokumentera bevis.

Om man är hivnegativ eller osäker på sin hivstatus kan en PEP-behandling vara en bra idé. Det är en bra men stark behandling som gör att risken att hiv över- förs minskar avsevärt. Ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre är det, men det måste ske inom 36 timmar. Det kan även vara bra att göra ett test för sexuellt överförbara infektioner och efter tre månader kan man ta ett hivtest. Känner du oro kan du ta ett test efter några veckor. Prata med din läkare om det.

Många känner att de vill duscha efter ett övergrepp men en dusch kan göra det svårare att hitta bevis som kan hjälpa till att fälla personen som begått övergreppet. Ta med dig kläderna du hade på dig. Det kan finnas spår på dem, spår som du kanske inte ser.

Det är aldrig för sent att söka hjälp om du behöver prata med någon om ett övergrepp. Det är aldrig ditt fel att du blivit utsatt för ett övergrepp eller blivit våldtagen.

Adresser

Södersjukhuset, Södermalm, Sjukhusbacken 10.

Akutmottagning för Våldtagna, våning 2, hiss B eller G

Telefon: 08-616 46 70.

För adresser utanför Stockholm kan du använda 1177.se.

Andra saker vi pratar om
BLOG

Sälja sex som transman

Transmän är generellt mindre synliga inom sexarbete och det finns väldigt få plattformar specifikt riktade till sexarbetande transmän. Ofta jobbar transmän från plattformar riktade till män som har sex med…

Läs mer
BLOG

Sexarbetare och COVID-19

Många som säljer sex drabbas hårt av COVID-19 eftersom att sälja sex är typ motsatsen till social distansiering. Köpare bokar av eller försöker pruta, intäkter minskar och plötsligt blir det…

Läs mer
TESTNING & PrEP

PrEP

PrEP är en förebyggande behandling mot hiv som är väldigt effektiv. Den har funnits i Sverige i ett par år nu och har blivit lite av en game changer för…

Läs mer